Goede voornemens

Het nieuwe jaar is al weer 2 weken onderweg, maar alsnog een heel gelukkig en gezond nieuw jaar voor iedereen gewenst! Voor ons is dit nieuwe jaar zeer goed van start gegaan (en vorig jaar even goed geëindigd), want wij zijn de 2e week van de drieweekse kerstvakantie lekker een weekje wezen skiën in Italië met de hele schoonfamilie. En dat was me een partij heerlijk, ik voel me oprecht een enorme bofkont! Prachtig weer, goede sneeuw, veel gezelligheid, dat was echt wel even heel fijn zo tussen alle coronaperikelen door.

Mijn neefje van 10 jaar vroeg me op 1 januari, terwijl we gezellig samen in de skilift zaten, wat mijn goede voornemens waren. En daar had ik eigenlijk nog helemaal niet over nagedacht… Ik kwam niet veel verder dan: “Beter leren skiën zodat ik jou en de rest van de kinderen een volgende keer bij kan houden!” Want die kinderen gaan al als een malle de pistes af! Niet gehinderd door enige vorm van angst of last van vermoeide benen. Maar voor een volgende keer ga ik dus mijn beenspieren goed trainen de weken voorafgaand aan de skivakantie en welllicht ook alvast een paar keer oefenen op een indoor skibaan, zodat ik goed voorbereid, sterk en fit ben om die kleine, onvermoeibare kamikazepiloten enigszins bij te kunnen houden.

Interview voor het Moederfront

Voordat ik verder ga schrijven over mijn goede voornemens die de afgelopen week toch nog uitgebreid zijn, wil ik eerst nog even vermelden dat ik een tijdje geleden geïnterviewd ben door het Moederfront voor de rubriek ‘thuisblijfmoeders’. Ik voel me enorm vereerd dat ik hier met mijn korte blog’carrière’ al voor gevraagd ben! Met al de persoonlijke vragen die me gesteld zijn ben ik weer lekker met de billen bloot gegaan: https://www.hetmoederfront.com/2022/01/thuisblijfmoeder-judith-38-haar-verhaal.html

Kerstdiners, vettige oliebollen en liters drank

Verder met de goede voornemens… Meestal ben ik daar nooit zo mee bezig, want waarom zou je alleen maar aan het einde van het jaar kunnen nadenken over goede voornemens? Dat kan toch eigenlijk het hele jaar door? Maar het is blijkbaar toch een natuurlijk moment om er rond de jaarwisseling mee bezig te zijn. Misschien vanwege het vele eten en drinken na alle feestdagen? Na dagenlang overvloedige kerstdiners, vettige oliebollen en liters drank naar binnen gewerkt te hebben en jezelf letterlijk te zien groeien, verlang je vanzelf wel naar wat gezonds… En het kopen van een nieuwe verse agenda met nog allemaal lege bladzijden voelt ook altijd wel als het letterlijk beginnen met een schone lei… Bij mij ontwikkelden de goede voornemens zich tijdens een gezellige borrel vorig weekend met een goede vriendin. Het plan was eigenlijk om samen een theetje te drinken en de fles wijn dit keer dicht te laten, want zij was namelijk al bezig met haar goede voornemen om dit jaar strak, fris en fruitig te shinen in haar trouwjurk! En volgens Google zitten er in een glas wijn toch zeker zo’n 120 calorieën…

Ingeslopen gewoonten en goede voornemens

Aangezien ik ook al langere tijd bezig ben om beter voor mezelf te zorgen, werd ik ook wel enthousiast van wat goede voornemens op het gebied van alcohol en beweging. Nu zit het met die beweging van mij al vrij goed, ik wandel met name wat af, maar zo’n glaasje wijn vind ik altijd wel erg lekker. Nou drink ik geen grote hoeveelheden, behalve dan tijdens sommige feestjes, dan wil ik nog wel eens het licht uitdoen en met een katertje wakker worden de volgende morgen. (Al kan ik me de laatste keer dat dat gebeurd is niet heugen, met dank aan Corona.) Maar een glaasje wijn tijdens het koken, soms 2, schenk ik mezelf toch wel regelmatig in. Zelfs meer dagen wel dan niet, maar waarom eigenlijk? Een beetje een gewoonte die er is ingeslopen denk ik. Jezelf iets lekkers gunnen tijdens het spitsuur van de dag.

Dus toen mijn vriendin begon over haar voornemen om wat te minderen met alcohol en meer te gaan bewegen hebben we spontaan besloten om het sámen te gaan doen. Mijn motivatie is niet perse om af te vallen (al is een paar kilo’s minder mooi meegenomen), maar om te kijken of ik me nóg beter kan voelen als ik minder alcohol drink en nog meer ga bewegen. Zoals je in een aantal van mijn vorige blogs kunt lezen heb ik mezelf uit een nogal diep dal weten te hijsen het afgelopen jaar, waar ik al ontzettend blij mee ben en trots op ben. Maar stel dat het nog beter kan, dat zou toch heerlijk zijn?

Het (oorspronkelijke) plan

Om het concreet te maken, en een beetje voor de fun, hebben we samen een contractje opgesteld met de volgende punten:

  • Maandag, dinsdag, woensdag en donderdag geen druppel alcohol
  • Elke dag een 7 minuten workout (via zo’n app)
  • 2x per week hardlopen

Tijdens het opstellen van dit contract hebben we samen nog even een goede fles wijn soldaat gemaakt en geproost op het nieuwe jaar.

Voorlopig even helemaal geen alcohol

En nu is het dus vrijdag en zou ik weer een glaasje mogen nuttigen. Maar wil ik dat wel? Het kostte me totaal geen moeite om niks te drinken de afgelopen dagen. En nu ben ik eigenlijk heel erg benieuwd geworden wat het met me doet als ik wat langer stop met drinken. En stiekem is het ook wel een hele slechte gewoonte die er langzaam is ingeslopen, bijna dagelijks een wijntje tijdens het koken. Want waarom eigenlijk? Na 1 of 2 wijntjes is mijn energie de rest van de avond toch wel stukken minder. Dus…, ik schenk mezelf zo een spa rood in. Nog geen idee hoe lang ik helemaal niet ga drinken, maar voorlopig vind ik het prima zo én ben ik vooral érg benieuwd wat voor voordelen het me gaat opleveren. Zal ik binnenkort snakken naar een lekker glas wijn of stijgt mijn energielevel naar grote hoogten en wil ik niet anders meer??? Wordt vervolgd…

One Reply to “Goede voornemens”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: