Twee weken zonder alcohol

alcoholvrij

Wat begon met het goede voornemen om alleen doordeweeks geen alcohol meer te drinken, is inmiddels al ‘uit de hand gelopen’ tot 14 dagen droog staan. Wow… ik schaam me er bijna voor om het hardop te zeggen, maar ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst 2 hele weken geen druppel alcohol heb gedronken. Nu denk je misschien dat ik een vreselijk drankprobleem heb, maar nee, dat is gelukkig niet het geval! Het kostte me namelijk geen enkele moeite om dat lekkere glaasje wijn deze weken te laten staan. En met mijn 1 à 2 glazen per dag (feestjes uitgezonderd), wat ik dus meestal dronk uit gewoonte, val ik ook niet in de categorie probleemdrinkers. Nou… dat is fijn om te weten, maar waarom dan toch even helemaal geen alcohol als ik geen probleem lijk te hebben?

Toen ik me had voorgenomen om doordeweeks niks meer te drinken, voelde ik me op dag 2 al super gezond. Dat ging natuurlijk nog nérgens over, want er was in feite nog niets veranderd. Het was meer iets psychisch, zo van: “Wat ben ik goed en gezond bezig!” Zeker in combinatie met het voornemen om óók meer te gaan bewegen. Ik ben van nature redelijk goed in beslissingen nemen, misschien niet op alle vlakken, maar wel op dit soort gebieden. Als ik mezelf iets heb beloofd of voorgenomen, dan doe ik dat ook gewoon, punt uit.

Na een paar dagen al beter slapen!

Naarmate de eerste week vorderde merkte ik dat ik ook wat beter ging slapen. En slapen is jarenlang nogal een struggle voor mij geweest. Eén of twee uur klaarwakker liggen is voor mij nog steeds niets unieks. En toen het nog heel slecht met me ging lag ik zelfs bijna elke nacht van 2:00 uur tot 5:00 uur wakker, regelmatig vergezeld door een paniekaanval. Om dan vervolgens nét nog even in slaap vallen voordat de wekker al weer gaat. Ik werd gewoon bang voor de nacht, angst voor de angst die wellicht ging komen. Dus dat ik de laatste tijd al redelijk sliep met ‘maar’ een uur of twee wakker liggen, wat de meeste mensen denk ik nog steeds als een slechte nacht zouden ervaren, was al zó fijn! Want slaap is gewoon álles! Dus toen ik merkte dat ik na een paar dagen geen alcohol langzaamaan nóg beter kon slapen voelde dat als de hemel! Vandaar dat ik dacht: “Ik wil dit wat langer proberen, kijken wat het met me doet.” Zou ik met het laten staan van die 1 of 2 glaasjes wijn echt helemáál verlost zijn van mijn slaapprobleem? Heeft dat beetje alcohol daadwerkelijk zo’n grote invloed op mijn nachtrust?

De tweede week

Dus ook het weekend en de hele week erna liet ik de fles wijn ongeopend in de koelkast staan. Want ook al sliep ik voor mijn gevoel dus al redelijk de afgelopen maanden, hoe fijn zou het zijn om nacht in nacht uit een écht goddelijke nachtrust te hebben? Slapen als een baby, een marmot, binnen een paar minuten in slaap vallen en lekker knorren tot de wekker weer gaat de volgende morgen! Dat is waar ik zó naar verlang… Al zo’n lange tijd! Dat zou voor mij zoveel meer waard zijn dan het genot van een goede Chardonnay of Sauvignon en dat ontspannende roesje dat je er na een glaasje al van krijgt. Sterker nog, een goede nachtrust geeft me uiteindelijk 10x meer ontspanning! Want na een nachtje lekker slapen voel je je de dag daarop vele malen lichter en energieker! En als dat nou te bereiken valt door het laten staan van een wijntje…

En heeft het inderdaad geholpen? Ja! Yes! Oh yeah! De tweede alcoholvrije week heb ik óók bijna alleen maar heerlijke nachtrusten gehad. Net zoals ik me niet kan herinneren wanneer ik voor het laatst 2 weken achter elkaar geen druppel gedronken had, kan ik me ook niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst 2 weken achter elkaar zó lekker heb geslapen. Dus ja, ik kan wel met zekerheid zeggen dat één of twee glaasjes alcohol per dag effect heeft op mijn nachtrust. Niét voor de extreme nachtelijke onrust die ik had tijdens mijn burn-out, want zo erg was het gelukkig al tijden niet meer, maar het was/is voor mij denk ik wél het laatste ontbrekende puzzelstukje naar een écht goede nachtrust.

Mis ik het?

Heb ik dat glaasje wijn dan helemaal niet gemist? Soms wel, als ik bijvoorbeeld niet zo’n fijne dag had gehad of me wat gespannen voelde. Dat zijn van die momenten dat dat dagelijkse wijntje me extra goed smaakte. Maar ik heb me dus aan mijn voornemen gehouden en daar ben ik blij om. En verder had ik er eigenlijk helemáál geen moeite mee. Ik had vooral het gevoel heel gezond bezig te zijn en voelde me ook erg goed doordat ik zoveel beter sliep! Voor tijdens het koken had ik ook wat alcoholvrije varianten in huis gehaald om mezelf toch iets lekkers in te kunnen schenken. Ik ben niet zo’n frisdrinker, mij maak je niet blij met al te veel zoetigheid. En thee drink ik eigenlijk ook zelden. Tips voor lekkere alcoholvrije drankjes zijn welkom! Want behalve dat je kunt genieten van het eten van een lekker hapje of snack op zijn tijd is het ook fijn om af en toe te kunnen genieten van het drinken van iets lekkers/speciaals. En dat glaasje water gaat op een gegeven moment ook vervelen.

Ik zeg zeker niet dat ik nooit meer ga drinken en ik heb ook niet eens plan. Al ben ik er wel vrij zeker van dat ik in ieder geval niet meer dágelijks ga drinken, dat was gewoon een hele slechte gewoonte die er langzaamaan was ingeslopen. En nu ik weet wat voor effect die gewoonte had, wil ik dat zeker niet meer. En ik gun iedereen nog steeds lekker z’n natje en z’n droogje hoor! Het is niet dat ik ineens een heilige ben geworden wat betreft alcohol en iedereen wil bekeren. Wie weet sta ik zelf binnenkort weer te proosten met een lekker drankje. Maar voorlopig ga ik nog even zo verder, het bevalt me vooralsnog prima! Voor nu zijn voor mij de voordelen van het laten staan van dat glaasje veel belangrijker dan het genieten van het glaasje zelf. Laten we zeggen: wordt vervolgd… Enne, slaap lekker alvast!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.